20. 8. 2021

Český islamolog dezinformuje o afgánských islamistech

Po pádu Kábulu do rukou Tálibánu poskytl 18. srpna arabista a islamolog Petr Pelikán rozhovor časopisu Reflex pro rubriku ProstorX (zde). Pelikán hned zpočátku tvrdí, že „Tálibán je náš konstrukt“, jsa věren humanitním vědám, které považují za konstrukt téměř vše, včetně rozdílů mezi pohlavími. U Tálibánu prý jen prostě „jde o Afgánce, kterým jsme tak začali říkat, když bojovali  proti Sovětskému svazu“;  ovšem o pár vět dál Pelikán  nekonzistentně  sděluje,  že „Talibán vznikl, když odešli Sověti“.
Vše, co Pelikán během rozhovoru říká, je nejen systematicky nekonzistentní, ale odporuje informacím, které jsou o problematice jinde k dispozici.

Když se Čestmír Strakatý z ProstoruX tázá na sexuálním násilí Tálibánu vůči dívkám a na sexuální otrokyně, reaguje orientalista Pelikán takto: „Sexuální otrokyně je nesmysl, to by rodina nepřipustila“. To posluchače překvapí, neboť znásilňování žen a dětí je jev, který známe u všech islamistických hnutích z nesčetných dokumentů a svědectví jak postižených žen, tak novinářů, kteří postižené oblasti navštívili. K tomu mohu dále přidat autentická svědectví muslimských mužů, jako například afgánského spisovatele Khaleda Hosseiniho, jehož knihy jsou k dispozici každému v českých překladech.

Mohu dále přidat i svou osobní zkušenostech s mými muslimskými sousedy v mém izraelském bydlišti blízko města Beer Ševa: ženy jsou u nich stroje na úklid a na sex; když se porouchají nebo zestárnou, koupí si muž nový mladší stroj, podle tradice si mohou moji beduínští sousedé pořídit čtyři manželky. Ženy mohou mít i více než deset dětí; vidím je, jak z mé samoobsluhy vynášejí těžké nákupy, a jak na mé poště stojí frontu na peníze, které jim můj stát vyplácí ve formě přídavků na děti. Jejich manželé se spíš starají o vybírání výpalného nebo o hledají mladší partnerky.

Ohledně násilí Tálibánu vůči lidem na jimi obsazených územích soudí arabista Pelikán, že jde o pochopitelnou mstu za zločiny spáchané loutkovou vládou, která prý stála na bodácích okupantů, nebo prý spíše na dronech okupantů, takže „vítězové se ještě chovají dobře“. Podle muslimologa Pelikána nejsou ani naše morální hodnoty víc než konstrukt. I ženská práva jsou konstruktem, a jen málo žen podle Pelikána chce nějaká práva. Pelikán pobaveně vysvětluje, s ironií až sarkasmem, že vzdělání by ženám stejně nebylo k ničemu dobré, „tak možná ještě naučit se číst a psát“, ale pohrdavě se ptá „Co by četly a co by psaly?“

Odborník na muslimy Pelikán říká: „Vše je jen náš pohled, promítáme své představy do muslimů“. K obavám Čestmíra Strakatého z výcviku teroristů na tálibánském území říká Pelikán, že nic takového neexistuje a přidává sarkastické vtipy: „Myslíte, že svým lidem oholí fousy a seberou plandavé kalhoty a pošlou je do Evropy?“ Zde se každý posluchač musí podivit, že odborník na muslimy neslyšel o desítkách teroristických útoků v Evropě, které provedli muslimové bez fousů a plandavých kalhot. Islámský expert připouští, že do Evropy přichází lidé z muslimských zemí vykonat teror, ale to prý není výsledek výcviku, ale jen indoktrinace; rozdíl nevysvětlil.

Bin Ládin prý možná útok na New York z Afganistánu plánoval, ale Americký útok proti Afganistánu byl podle Pelikána neodůvodněný, jen měl vyřešit vnitřní americké problémy. Na otázky týkající se bestiality tálibánských teroristů odpověděl znalec islámu, že „na obou stranách se děly špatné věci“. Pelikán ignoruje masakry desetitisíců lidí v rukou Tálibánu. Neodborníka napadne otázka, o kterých „obou stranách“ Pelikán mluví, cožpak srovnává Evropany a Američany se sadisty z Tálibánu? Islamolog nenechává posluchače na pochybách a poučuje: „noví vládcové nechtějí krveprolití“.

Když se mluví o evakuaci ambasád, soudí arabolog Pelikán, že nebylo třeba prchat, vždyť Rusové zůstali, a stejně asi podle něho zůstali i Pakistánci. Orientální expert se vyčítavě ptá: „Jak to, že oni (Pakistánci) se dokázali s Tálibánem domluvit a vyslanectví nemuseli evakuovat?“ Tady si Pelikán mohl odpověď najít v internetu: Pakistánci organizaci Tálibán sami vytvořil v roce 1994, aby podlomili stabilitu v sousední zemi, a pak poslali desetitisíce svých vojáků na straně Tálibánu bojovat“.

Většinou jsou dezinformace proti Západu spojovány s Ruskem a Čínou, a proto jsem se podíval na Wikipedii na informace o panu Pelikánovi. Samozřejmě ne na vše se můžeme na Wikipedii spolehnout. Informace o otci pana Pelikána (zde) jsem se rozhodl ignorovat, abych si zachoval objektivitu, stejně jako o jeho bratru (zde). Ale o něm tam stojí, že je muslim (zde). Možná jde o pomluvu, i když Wikipedie cituje samého Petra Pelikána (zde). Jde-li o pomluvu, omlouvám se Petrovi Pelikánovi, že jsem falešné zdroje citoval. Ale nejde-li o pomluvu, vysvětluje to vše o nedostatku logičnosti a pravdomluvnosti všech Pelikánových tvrzení.


1 komentář: