15. 2. 2021

Nadějný lék EXO-CD24 v podobě aerosolu proti covidu-19 z Izraele – a několik dalších uvažovaných léků proti covidu-19

Před několika dny bylo v Izraeli oznámeno úspěšné vyzkoušení nového léku proti covidu-19. Dvacet devět z třiceti středně až těžce nemocných pacientů se z covidu-19 zotavilo a bylo propuštěno během pěti dnů z nemocnice, třicátý pacient se zotavil o něco později (zde). Jde o zcela nový princip léčby, zaměřený na utišení tzv. „cytokinové bouře“ inhalací aerosolu obsahujícího speciální biologický preparát. Preparátem je glykoprotein CD24 v lipidových váčcích.

Některé viry mohou způsobit nežádoucí nadprodukci prozánětlivých molekul a tato cytokinová bouře vede k poškození cév a selhání orgánů. Ukázalo se, že cytokinová bouře je příčinou 70% úmrtí na covid-19 (zde). Vědci z lékařské fakulty telavivské univerzity a z Ichilovovi nemocnice předpokládali, že CD24 by cytokinovou bouři mohl utlumit. CD24 se vyskytuje na povrchu většiny bílých krvinek a má zásadní význam v komunikaci mezi buňkami během imunitních dějů. Tento glykoprotein je někdy z buněk uvolňován, jsa zabalen v lipidovém váčku tvořeném buněčnou membránou, ve formě „exozomu“. Vědci usoudili, že dodání CD24 s jeho přirozeným váčkem pomoci vdechnutí by dopravilo potenciální lék přímo do zasažených dýchacích cest, přičemž by se ideálně obešly problémy obvykle spojené se systémovým podáváním léků do žíly.

Potenciální lék byl nazván EXO-CD24. Od prvního nápadu k vyzkoušení léku uběhlo pouze šest měsíců. Vynálezci pravděpodobně podali patent na ochranu nového léku nedávno a jeho text tak ještě není k dispozici. Podle krátkého popisu klinických zkoušek se lze domnívat, že vědci upravili komerčně získané lidské buňky tak, aby nadprodukovaly exozomy obsahující CD24, váčky pak izolovali a ve fyziologickém roztoku podávali pacientům v podobě aerosolu 5 minut denně po dobu 5 dnů (zde). Výroba takového léku by prý byla snadno realizovatelná.

Další nová proticovidová terapie zaměřená na utišení cytokinové bouře byla také oznámena v říjnu loňského roku lékaři Jeruzalémské nemocnice Hadassa, kteří prý vyléčili pět těžce nemocných pacientů z covidu-19 infuzním podáním určitých lidských buněk (zde). Tlumení cytokinové bouře v souvislosti s léčbou covidu-19 bylo navrženo i několika světovými farmaceutickými firmami. Například monoklonální protilátky proti cytokinu IL-6 použité také při léčení jiných chorob, jako jsou sarilumab a tocilizumab, se zkouší proti covidu-19, ale prý stačí sotva na záchranu jednoho z 12 pacientů, takže nejsou o mnoho účinnější než dostupné steroidy, které však stojí 10 dolarů na pacienta, zatímco uvedené protilátky stojí 1000 dolarů (zde). Navíc se zmíněné terapie vyznačují nitrožilním podáváním.

Pro zajímavost lze podotknout, že čeští vědci již v dubnu minulého roku navrhli léčit covid-19 utlumením cytokinové bouře bez použití drahých a nepříliš nadějných monoklonálních protilátek, za použití účinných steroidních analogů, a jejich nápady jsou prý nyní ve stádiu testování (zde).

Pro srovnání, ve Spojených státech byla již schválena monoklonální protilátka proti povrchovému proteinu koronaviru od firmy Regeneron, která byla použita při léčení prezidenta Trumpa, Rudyho Giulianiho a dalších hodnostářů. Není ovšem jasné, jak dalece by tento lék měl snížit úmrtnost, a opět je nevýhodou jeho nitrožilní aplikace (zde).

Ohledně orálně podávaných léčiv, bylo proti covidu-19 zkoušeno několik dříve známých materiálů, jako například lék ivermectin, dosud používaný proti červům; jeho účinnost je však sporná (zde). Poněkud drahé antivirotikum remdesivir snad zlepšuje průběh nemoci a snižuje úmrtnost (zde). Nadějná se zdá trojkombinace známých a snadno dostupných látek, hydroxychlorochinu se zinkem a azitromycinem či doxycyklinem (zde).

Profesor Jiří Beran před několika lety ukázal, že známý lék isoprinosin, používaný již 50 let proti virům, představuje bezpečné a účinné terapeutikum proti akutním respiračním virovým chorobám (zde). Nedávno Beran demonstroval, že tento lék je účinný i proti SARS-CoV-2; v předběžných zkouškách snížil isoprinosin úmrtnost silně ohrožených pacientů z 18 % pro placebo na 7,5 % (zde).

Závěrem lze říct, že se Izrael může po roce s korónou, přes tápání společné většině států, pochlubit nejvyšší proočkovaností na světě (téměř polovina obyvatel v polovině února), a také tím, že již téměř dokončil vývoj vlastní vakcíny (problém je se sháněním dobrovolníků na klinické testy). Největším úspěchem by však mohl být nový lék EXO-CD24; je třeba doufat, že projde všemi nutnými klinickými zkouškami (též vzhledem k tomu, že glykoprotein CD24 se v těle někdy podílí na spouštění rakovinného procesu). Ve srovnání s ostatními uvažovanými léky proti covidu-19 jde o zcela unikátní prostředek, jak z hlediska složení, tak z hlediska jednoduché aplikace pomocí vdechnutí. Mohl by být aplikován jen v těžkých případech (indikovaných například vysokou hladinou IL-6 v séru) a tak by mohl podstatně snížit úmrtnost na covid-19 a jiné respirační nemoci.


2 komentáře:

  1. Na předejití cytokinové bouří pan prof. Beran už v březnu 2020 ordinoval Izoprinosine za zlomek ceny nových preparátů. Ale už tehdy říkal, že se to neujme, neboť na Izoprinosinu už nikdo nemůže vydělat. Tak se raděj objeví nové léky, které mohou být mnohonásobně dražší a svým výrobcům vydělají balík.
    Všecko je to jen otázka peněz.

    OdpovědětVymazat
  2. Toto nejsou ani zdaleka všechny ověřené způsoby léčby. Chci vás seznámit s příběhem z USA, kde vyléčili všechny pacienty jedné nemocnice s vážným průběhem Covid-19 do 48 hodin za pomoci "BUDESONIDU" podle rady dr. Richarda Bartletta. Covid-19 má několik ověřených způsobů léčby. Hydroxichlorichin; Ivermectin; oxid chloričitý a Budesonid. Žádný z těchto ověřených léků na Covid-19 naši lékaři nepoužívají, protože WHO to neschválila a lékaři se bojí postihu a osobní zodpovědnosti. První co by se mělo udělat je rozvázat našim lékařům ruce, aby mohli svobodně uplatňovat článek 32. Helsinské zdravotní deklarace. https://www.lf2.cuni.cz/.../helsinska-deklarace-svetove... WHO totálně selhala a ukazuje svoji závislost na farmaceutických firmách. Morálně propadla až na samotné dno, protože se nestará o zdraví lidí této planety ale pouze hájí zájmy velkých farmaceutických firem. https://www.youtube.com/watch?v=vPi_DAgQUro ;
    https://budesonideworks.com/
    Dalším lékem takřka se stoprocentní účinností je oxid chloričitý. V latinsko-amerických státech proběhla klinická studie publikovaná v prestižním na prestižním americkém portálu. Podrobnosti získáte na této adrese. https://andreaskalcker.com/cs/koronavirus/klinick%C3%A1-studie-s-oxidem-chlori%C4%8Dit%C3%BDm.html V Bolívii za pomoci oxidu chloričitého zlikvidovali pandemii na počátku druhé poloviny loňského roku.

    OdpovědětVymazat