31. 12. 2020

Po roce tápání a strašení zvítězili výrobci vakcín – očkování populace po padesátiprocentním promoření zamete zbytky stop po tom co se stalo

Mainstreamový názor, podporovaný všemi politiky světa, téměř všemi novináři, všemi hypochondry a „náhodou“ také farmaceutickými firmami, je že úspěch v boji proti covidu-19 závisí na tom, aby se nechalo dobrovolně očkovat co nejvíce lidí, nejlépe všichni. Pokusy bránit se proti vražednému covidu-19 bez očkování prý všude pohořely. Jakékoli diskuse či připomínky je třeba zesměšnit jako „rýmičkářské“ a konspirativní. Lze číst i názory, že kdo se nenaočkuje, ohrožuje životy ostatních. Ve Španělsku dokonce začali vytvářet seznamy odpůrců očkování, které budou předány do evropských databází.

Jako biochemik podporuji každé užitečné očkování, ale jako stoupenec vědy a demokracie jsem proti ostrakizování jakékoli diskuse. V mainstreamových postojích mně chybí přiznání, že když kromě vakcín proti covidu-19 nic nepomáhá, tak různá exotická opatření proti covidu-19 aplikovaná po celém světě po celý rok byla směšná a škodlivá. Chybí mně přiznání politiků, že ochromení společnosti a hlavně zdravotního systému způsobilo mnoho úmrtí. Chybí mně uznání, že Švédsko, které nepropadlo hypochondrickému ochromení, dopadlo lépe než mnoho států s hysterickými opatřeními, včetně Česka (861 zemřelých na milion ve Švédsku oproti 1066 v Česku koncem roku). Politikové si covid-19 přivlastnili do svých karierních plánů, a prostí občané včetně prostých novinářů na jejich plány jako vždy skočili. Strašit je vždy účinné a smrtí obzvláště. A farmaceutickým firmám nelze vyčítat, že chtějí co nejrychleji lidem pomoci.

Druhý největší výrobce léků, firma Pfizer, získala na západě jako první povolení svou vakcínu použít. Když se Pfizeru podaří prodat vakcínu pro 3 miliardy lidí, obdrží 120 miliard dolarů. Připomeňme si největší úspěchy této firmy v minulosti: jde například o Lipitor, lék na snižování tuků v krvi, který vydělal firmě přes 150 miliard dolarů, nebo o Zoloft, lék proti depresi, který vydělal přes 125 miliard. Stinnou stránkou těchto úspěchů je fakt, že Lipitor k prodloužení lidského života nepřispívá (zde) a že Zoloft náladu nezlepšuje více než placebo (zde, zde). K důležitým úspěchům firmy lze přičíst Viagru, lék proti sexuálním problémům, k neúspěchům pak mnoho zemřelých, jejichž příbuzní firmu žalovali, například po použití léku Celebrex (zde), a také mnoho pokut za ilegální prodej neschválených nebo neúčinných léků (zde).

Ponechme stranou otázku, o co je covid-19 nebezpečnější než chřipka (pravděpodobně o nic) a zamysleme se, k čemu je dobré očkování celé populace. Celkově se věří, že epidemie se zastaví, když 60-70% lidí budou imunní. Z toho se vyvozuje, že je třeba proočkovat alespoň takovou část populace. To ale nebere v úvahu fakt, že část lidí již infekcí prošla a podle všech vědeckých zjištění se tak stali imunními (zde, zde). Počet dosud infikovaných lze zhruba odhadnout jako desetinásobek počtu pozitivně testovaných; jde o odhad, o němž se opakovaně zmiňuji již od jara (např. zde), jeho potvrzení lze nalézt například v žurnálu Nature z 21. prosince (zde). Je-li počet pozitivně testovaných v Česku kolem 700 000, pak podle uvedeného odhadu je dvě třetiny občanů v Česku již imunizovaných; přesnou hodnotu neznáme, protože čeští politikové se starali více o svou kariéru než o změření tohoto důležitého parametru, stejně jako politikové v ostatních státech.

V každém případě je počet imunizovaných již větší než 50%, takže stačí přidat k nim 20%. Kdyby se před očkováním zjišťovala přítomnost protilátek v krvi a očkovali by se jen negativní (což by byl správný postup), pak by se očkovalo méně než 50% lidí pro dosažení úplné imunizace obyvatel anebo zhruba 20% pro dosažení 70% imunizace (50% promořených + 20% očkovaných). Je-li tedy jen 50% lidí ochotno se očkovat, zcela to stačí a netřeba dávat odpůrce na černou listinu a vyhrožovat jim. Objednala-li vláda v Česku vakcíny pro 9 miliónů lidí, jde nejen o nesmyslné očkování již imunizovaných, ale i o vyhazování peněz do kanálu. Zatím jsme předpokládali, že vakcína je účinná a zcela neškodná, ale není vyloučeno, že bude málo účinná (jako jsou většinou vakcíny proti chřipce) nebo že u části lidí vyvolá negativní reakce, jak varoval tvůrce vakcíny firmy Pfizer, Drew Weissman, ve svém článku před třemi lety, kdy netušil, že vakcína bude předčasně povolena (zde, zde).

Nejsem příznivec konspiračních teorií a proti dezinformacím jsem systematicky vystupoval (zde), ale historie jasně ukázala, že potlačování diskuze a zákaz určitých názorů vždy spíše škodily než pomohly. Je třeba se spolehnout na co největší počet lidí, kteří jsou vystaveni co největšímu počtu názorů. Nedělám si iluze, že pravda a správný názor se mermomocí musí ve volné diskuzi prosadit, ale pravděpodobnost, že se správný názor prosadí se určitě s rostoucím útlakem snižuje. Víme, že politikové někdy lžou, a není důvodu se domnívat, že noviny, které jsou v jejich rukou nebudou občas také lhát. Proto se nelze divit, že se mohou vyskytnout nedůvěřivci, kteří někdy odmítnou třeba i správný názor, který mezi politiky a novináři zrovna panuje (například ohledně různých opatření nebo očkování).

Proto by se mělo dát co největšímu počtu odborníků slovo a ne jen těm, kteří hájí určité zájmy. Především diskuse mezi odborníky, kteří jsou stoupenci různých názorů, srozumitelná pro širokou veřejnost, by pomohla rozptýlit jak směšné fantazie lidí bez vzdělání v daném oboru, tak i účelové lži zájmových skupin. Zrovna v tak důležitém okamžiku, kdy se jedná o proočkování celého lidstva narychlo připravenou vakcínou firmy, která nemá nejčistší historii, taková diskuse kupodivu zcela chybí.

Po roce tápání budou populace, které již byly z 50% promořeny, očkovány a již nebude možné zjistit, kdo byl imunizován virovou nákazou a kdo očkováním. Nebude jasné, zda epidemie odezněla díky promoření obyvatel nebo díky očkování, ale všechen kredit si samozřejmě přivlastní politikové.

2 komentáře:

  1. Celkem dlouho jsem necetla tak strasne manipualtivni text, je celkem tezke uverit, ze opravdu mate vzdelani se kterym vystupujete na vasich strankach.

    OdpovědětVymazat
  2. Mohu se zeptat pána/ paní Unknown v čem vidí článek jako příšerně manipulativní? Jinak jsem vzděláním farmaceut a rád bych se paní/pána Unknown zeptal, jaké je je jeho/ její vzdělání?

    OdpovědětVymazat