28. 8. 2020

Americká levice se staví jako jeden muž za postřeleného recidivistu Jacoba Blaka – znamená to že je Blake typickým představitelem amerických černochů?

Když dáte do Google heslo „Jacob Blake“, vypadnou hlavně příspěvky televizní stanice CNN; z nich se dozvíme, že 29 letý černoch z městečka Kenosha v americkém státě Wisconsin byl střelen v neděli 23. srpna do zad policií, která byla přivolána na scénu domácího násilí. Na záběru, který natočil soused je vidět, že na Blaka míří pistolemi dva policisté, on nasedá do auta a jeden z policistů na něho vystřelí sedm ran. Podle CNN a jeho příbuzných jde o člověka, který myslí jen na své blízké, hlavně na své tři děti, které ještě před zastřelením chtěl vidět v autě, do kterého sedal, když ustupoval před namířenými pistolemi.

Motiv dětí a Jacobovy lásky k nim opakovala CNN mnohokrát i na internetu a během svých vysílání. Truchlící černoši okamžitě začali zapalovat a drancovat město, ale podle Jacobovy sestry je bratr smutný z nastalých nepokojů, protože jeho myšlenky jsou vždy u těch druhých, zvláště u jeho rodiny, která prý je celý jeho svět, zvláště pak jeho děti. Jeho matka se připojuje a sděluje CNN, že ona věří v sílu modlitby a odpuštění a přes svou agónii je ochotna odpustit policii, jež údajně syna zákeřně střelila do zad. Jacobův táta pro CNN zaplakal a pronesl arabskou modlitbu.

Ze zlomků mainstreamových médií se dozvídáme, že Blake do města Kenosha přišel, aby začal „nový život“, ale o jeho starém životě se nikdo nešíří. CNN se zmiňuje o Jakobovu dědečkovi, prý „duchovním“, který vedl spravedlivý boj v 60. a 70. letech a organizoval pochody po atentátu na Martina Luthera Kinga (jiného duchovního, u něhož se v posledních letech vypouští dřívější titul „doktor“, aby rasisti nemohli mluvit o zfalšování titulu). Známí právníci a lidskoprávní ochránci se hned vyrojili, aby hájili Blaka a jeho rodinu před nespravedlivou Amerikou; jeden z nich, Ben Crump, například interpretuje krátký záběr ukazující střelbu jako důkaz, že Blake nenapadá policii, pouze se prý snaží dostat pryč ze scény; jiný známý obhájce reprezentující Blakeovu rodinu, Patrick Salvi Jr., řekl televizi CNN, že Blake neměl v autě zbraň.

Obhájci Blaka lžou: právník Crump jistě ví, že snaha dostat se pryč v okamžiku zatýkání je důvod ke střelbě, a i Salvi věděl, že se v Jacobově autě našel nůž. Jacob Blake nebyl nevinná oběť, ale nebezpečný recidivista. Již v roce 2015 ohrožoval Jacob návštěvníky baru a barmana pistolí, po čemž byl pronásledován policií a při zatýkání jednoho zranil. Jacob Blake má dlouhou řadu kriminálních záznamů: jen v letech 2012-2020 jde o deset případů, mimo jiné řízení pod vlivem alkoholu, opakované domácí násilí včetně ohrožování zdraví a života dětí, použití zbraně, a další.

Není jasné kdy Jacob plánoval začít svůj nový život, protože 7. července tohoto roku byl zatčen a obviněn ze znásilnění 15 leté dívky (zde) a propuštěn na kauci. Z fragmentů získaných z nemainstreamových médií vyplývá, že Jacob opakovaně terorizoval matku svých tří dětí, kterou navštěvoval obvykle jednou za půl roku, bral si její platební kartu a vybíral peníze, půjčoval si její auto a trápil celou rodinu. Matku svých dětí před dětmi ponižoval a znásilňoval, na což si stěžovala na policii. CNN sice získala dojemný obrázek lidumila od recidivistovy sestry a otce, ale jim asi zločinec nic neudělal anebo si tito lidé plánují získat přes svého pochybného příbuzného nějaké peníze a slávu, ale ostatní příbuzní na Jacoba volali pravidelně policii, a to i onu neděli před jeho postřelením.

Naštěstí pro nejbližší rodinu Jacob asi zůstane ochrnut, ale bohužel pro Ameriku mnoho obchodů bude na památku jeho zatýkání vypáleno. To, že hráči národní basketbalové ligy, vydělávající neuvěřitelné peníze na hlouposti sportovních fanoušků, nebudou na protest několik hodin hrát, nijak neuškodí. Ale smutné je, že jako ve všech podobných případech, za statečné policisty konající náročnou práci se jejich nadřízení nepostavili, a místo toho byla jejich jména zveřejněna, aby zločinci mohli jejich rodinám uškodit. Sympatická je reakce vysloužilého černého policisty, který násilníka odsuzuje a říká, že není zabit nikdo, kdo nebrání při zatýkání policii v práci (zde).

Takže příběh se odehrál takto: terorizovaná rodina poprosila policii o ochranu před nebezpečným násilníkem, který opakovaně znásilňoval matku svých dětí, který v minulosti ohrožoval veřejnost pistolí, a který má na krku čerstvé obvinění ze znásilnění nezletilé. Policie okamžitě přijela rodině na pomoc a pokusila se neúspěšně násilníka neutralizovat elektrickým paralyzérem, on vyhrožoval že má nůž a hnal se k autu; když sedal do auta, policii nezbylo než střílet. „Milovník svých dětí“, přestože na něho mířily dvě pistole, šel k autu kde seděly jeho tři děti a bez zaváhání je tak ohrozil. Střílející policista sice vystřelil vícekrát, ale zabít násilníka asi nechtěl a ten přežil. Přesto budou policisté asi popotahováni a černoch bude americkou levicí kanonizován.

Zcela nejasné je, proč recidivista Blake nebyl již dávno dlouhodobě uvězněn. Morbidních oslav zločince se nyní zúčastní lynčující lůza i stoupenci Demokratické strany, včetně mainstreamových médií a senilního prezidentského kandidáta Bidena. Levice se staví jako jeden muž za postřeleného Blaka; otázka je, kterou by si položil tisk, kdyby nebyl tak zglajchšaltován: je-li Blake hrdina, znamená to, že je typickým představitelem amerických černochů?

Žádné komentáře:

Okomentovat