5. 5. 2023

VĚDA VERSUS ROZUM: Jsou cigarety a alkohol nebezpečné? – agresivní zdravotní kampaně řídí naše životy, ne vždy je jasné v čím zájmu

V minulých článcích jsem vzpomněl na mediální kampaně ohánějící se vědeckými pojmy a výzkumy, které měly vliv na život v celém západním světě. Šlo například o vražedné pomalé viry, z kterých se nakonec vyklubaly zákeřné priony (zde), aby se i ty nakonec rozplynuly v zapomnění, potom co způsobily globální zděšení a miliardové škody (zde), přestože možná ani neexistovaly. Šlo také o zabijáckou  ozonovou  díru,  která hrozila způsobit  oslepnutí celého lidstva, kdyby se potvrdily hypotézy
kolem její existence (asi inspirované sci-fi knihou Den trifidů, zde), a nakonec naštěstí jen připravila západní svět o miliardy, když kvůli ní byly vyměněny fluorochloro uhlovodíky ve všech chladničkách za hydrofluorochloro uhlovodíky (zde).

Zmínil jsem se i o různých složkách stravy, které hrozily těžkými zdravotními problémy všem západním lidem, kdyby se potvrdily příslušné teorie o jejich škodlivosti, ať již šlo o kávu, máslo, margarín nebo jedlá barviva, a taky jsem připomněl složky stravy které mohly podstatně prodloužit lidský život, kdy se všechna očekávání ohledně jejich prospěšnosti splnila, ať již šlo o kávu, margarín, ginkgo, potravinové doplňky a organické potraviny (zde). Nyní bych se zmínil o nejpopulárnější složce potravy pro nás, co máme evropské kořeny – o alkoholu. Alkohol máme rádi všichni, a proto je považován jen za středně nebezpečný a je třeba ho pít středně uměřeně. Léta jsme se radovali z široce citovaných vědeckých prací, které ukazovaly, že mírní pijáci jsou na tom lépe než abstinenti (např zde, zde).

Bohužel se časem ukázalo, že statistiky některých publikací byly chybné, protože abstinenty v těch studiích reprezentovali těžce nemocné osoby, co měli zakázáno pít. Jiným pokusem rehabilitovat naši oblíbenou kapalinu byl objev francouzského paradoxu, tzn. objev údajně paradoxní dlouhověkosti Francouzů, kteří pijí jako duha, ale žijí déle než jiné národy. Dokonce byl z vína izolován antioxidant zodpovědný za údajné prodloužení života – resveratrol. Bohužel ani desítky let usilovné práce a ani tisíce vědeckých publikací a patentů nevedly k uznání tohoto nadějného elixíru života z vína. Odpůrci alkoholu naopak po léta poukazovali na souvislost vysoké spotřeby alkoholu v Česku s vysokým výskytem rakoviny slinivky. Lidé s nemocnou slinivkou jsou ostře varováni, že se musí bedlivě vyhýbat i třeba jedné sklence vína nebi jednomu pivu.

Překvapilo mě proto, když jsem ve světových statistikách zjistil, že více než mezi Čechy je případů rakoviny slinivky mezi Japonci (zde), přestože oni pijí méně, vždyť ani nemají západní enzymy k odbourání alkoholu (zde). Jak jsem již zdůraznil, pro jakékoli tvrzení lze v Googlu najít podporu, a proto ponechávám na každém, aby si vybral vědecké publikace, na které se chce spolehnout a podle kterých si vybere množství alkoholu optimální pro svou osobu, v souladu s principy moderní personalizované medicíny. V každém případě je lepší žít mezi Francouzi trpícími alkoholismem nebo mezi Japonci trpícími rakovinou slinivky, než mezi Afričany, protože ti postižení západní lidé žijí do 85 zatímco Afričané do 55 let (zde)

Ani klasické cigarety to neměly v agresivních kampaních posledních desítek let lehké. Zásahy proti kouření vedly k poklesu počtu kuřáků v USA ze 30% na asi 10% (zde), ale současně vzrostl počet uživatelů kanabisu, kterých je mezi všemi Američany asi 20% a mezi mladými 30% (zde). Takže kuřáci cigaret byli nahrazeni kuřáky kanabisu. Kouření cigaret krátí život zhruba o 4 roky, zatímco užívání kanabisu o 20 let (zde), přičemž kanabis, na rozdíl od cigaret, může navíc vést ke změně chování, k propuknutí psychózy a schizofrenie, a často je mostem k užívání ještě těžších drog (zde). O škodlivosti kanabisu však příliš neslyšíme, stejně jako o jeho podílu na různých šokujících zločinech. Zato se vyzdvihují jeho léčivé účinky a všeobecně se žádá jeho legalizace.

Vítězství bojovníků proti kouření nad tabákovou lobby ukazuje na mohutnost touhy moderního člověka po stále lepším zdraví a na intenzitu jeho sebestřednosti a hypochondrie. Důležitým prostředkem boje proti kouření byla kampaň o nebezpečnosti „kouře z druhé ruky“ (secondhand smoke) neboli pasivního kouření, a mnoho vědeckých prací se problému věnovalo (zde, zde). Lidé uvěřili, že čekání na tramvaj v blízkosti kuřáka s cigaretou je nebezpečné; nenapadlo je, že pak je nebezpečné i stát v kouři u táboráku, nebo blízko kamen, nebo dýchat během zimní inverze, nebo stát na prašné cestě, nebo prostě žít. Jak již bylo řečeno (zde), za prodloužením lidského života z 20 na 80 let stály především přísun kalorií, odsun odpadu a ochrana proti mikroorganismům; vše ostatní je relativně méně důležité.

Podstatně prodloužit délku života složením stravy nebo dodáním nějakého suplementu nebo jednoduchou změnou životního stylu dnes nelze; nic na tom nemění fakt, že zisky z prodeje antioxidantů rostou s přibývajícími důkazy o jejich neúčinnosti. Ani zkrátit délku života není tak jednoduché, lze to jen extrémní změnou složení stravy, ve které musí systematicky chybět esenciální složky, nebo se v ní musí objevit velké množství toxinů. To se v naší oblasti povedlo jen komunistům, když například koncem jejich vlády v Česku byla délka života o deset let kratší než v nekomunistických zemích díky dovozu podřadných potravin a surovin pro jejich výrobu a díky zamořenému životnímu prostředí; po skončení jejich vlády se délka život vracela k normálu.

Určitě není daleko od pravdy postřeh, že je lepší být bohatý a zdravý než chudý a nemocný. Nevázaný život v Paříži povede k delšímu životu než střídmý život v indické vesnici zamořené cholerou. Podvýživa a infekční nemoci dříve lidi sklátily daleko před dosažením dnešního penzijního věku, v primitivních poměrech lidé umírali většinou v dětském věku. Když člověk nezemře jako kojenec, tak mu ovšem hrozí že bude dospělým s cukrovkou nebo stařec s Alzheimerem, na něco zemřít musí. Jestliže někoho baví počítat kolikrát zvedne v tělocvičně nějaké závaží nebo kolik kroků uběhne na pohyblivém pásu, sotva mu to uškodí, ale pokud by ho to deprimovalo, ať si raději dá sklenku vína u televizního seriálu nebo ať si zapálí cigaretu s přáteli; určitě nalezne nějakou meta studii ukazující korelaci mezi počtem shlédnutých seriálů a délkou života, nebo i článek ukazující, že cigarety mají na délku života daleko pozitivnější vliv než kokain.

Faktem je, že to není alkohol nebo cigarety, co patří mezi hlavní hrozby pro dnešní západní společnost, ale masové rozšíření těžkých drog. To že široká veřejnost uvěřila ve škodlivost „pasivního kouření cigaret“ a v „užitečnost kanabisu v medicíně“ ukazuje na destruktivní potenciál agresivních propagačních kampaní vedených především levicovými elitami. Nejde jen o naše zdraví a naše peníze – jde i o naši svobodu, a hlavně o to udržet si kontakt s realitou. Drogy rozmazávají vnímání skutečnosti a agresivní kampaně dále kontakt s realitou narušují. Agresivní zdravotní kampaně řídí naše životy, ale ne vždy je jasné v čím zájmu. Nepochopitelný je například dualismus pasivního kouření cigaret, které vadí, versus aktivnímu kouření kanabisu, které nevadí. Podobně jsme byli léta varováni před neurotoxickým hliníkem z hrnců, zatímco hliník z adjuvantů vakcín přicházející do krve a mozku je neškodný.

Cigarety a alkohol jsou nebezpečné, ale dnes ještě nebezpečnější jsou skoro legální kanabis a stále ještě ilegální amphetamine, kokain a fentanyl, protože působí daleko destruktivněji nejen na zdraví jednotlivců, ale rozkládají celou západní společnost; ničí její schopnost reálně vnímat realitu a bránit se proti svým smrtelným nepřátelům. Ne náhodou jsou zdrojem ilegálních drog nepřátelé západní společnosti, především Čína (zde).

10 komentářů:

  1. Článek je buď dokladem hluboké nevědomosti autora nebo autor píše otevřené tendenční lži dávno vyvrácené.
    1) priony existují a vesele se replikují, jen s nimi nejde nic dělat
    2) kouření konopí nezkracuje život víc než kouření tabáku v obdobném množství, nárůst konzumace konopí je, ale převážně vaporizací – nic nehoří, nic neškodí. Kanabinoidy jsou vesměs netoxické – nemají známou smrtelnou dávku resp. je vyšší, než je možné do člověka rozumě vpravit. Konopí je v ČR uznané léčivo a má pozitivní vlivy u řady chorob a dopadů stáří. Ano, konopí může odblokovat chorobné psychické stavy u jedinců k tomu disponovaných stejně jako alkohol.
    3) kouření čehokoli a alkohol ve větším množství fakt škodí, kauzalita je jasná.
    4) věk dožití se stále prodlužuje jen pomaleji, jak se blíží k biologickému maximu 112-120 let. Může za to medicína, farmacie, zdravý životní styl včetně stravy a z ní zejména antioxidanty – ty prodlužují jednotlivým buňkám život.
    To, že vám autore vadí, že mladí kouří trávu všude kolem vás, je jen vaše zaprděnost. Tráva naprosto prokazatelně nevede ke konzumaci tvrdých drog, spíše naopak ve srovnání s alkoholem, protože narozdíl od alkoholu nesnižuje významně sebeovládání.
    A to nejhorší je, že tráva může dlouhodobě vyvolávat pocit spokojenosti a štěstí a zlepšovat vztah k sobě. Jen tak, bez práce "na sobě", bez buddhismu, s jistotou, bez kocoviny a v podstatě zadarmo, pokud jste mičurinec. To jí lidi jako vy nemohou odpustit, že člověk nemusí dřít do úmoru a pěstovat sebeodříkání, aby mu bylo se sebou líp, stačí se starat o sebe, pěstovat trávu a semtam si zapálit.
    Autore vy nejste žid, vy jste prudérní kalvinista.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V sérii textů VĚDA VS ROZUM jsem chtěl připomenout celosvětové kampaně týkající se zdraví, používající nafouklou reklamu a ohánějící se vědou, na které se nakonec zapomene dříve, než se jejich hrozby nebo sliby naplní. Uvědomuji si, že jsem se při vyvracení zveličených faktů sám dopustil přehánění. 1) Priony sice MOŽNÁ existují, ale to nic nemění na faktu, že hysterie kolem nemoci šílené krávy nebyla oprávněná. 2) Konopí údajně zkracuje život (zde), ale moje obavy se týkají více právě onoho odblokování u disponovaných jedinců; množící se nepochopitelné případy střelby a vraždy u mladistvých toto mohou obrážet. 3) Kouření a alkohol škodí, ale mě překvapila agresivita boje proti kouření v kontrastu s reklamou pro milovaný kanabis. 4) Antioxidanty existující v těle asi mají důležitou funkci, ale antioxidanty v jídle sotva.
      Spíš než o zaprděnost jde u mě možná o opatrnost: jestliže již dnes (30% kouří) vede kouření trávy k nepředvídatelným změnám chování, a probíhající legalizace je jedním z projevů těchto změn, ptám se kam povede ještě větší zamoření společnosti nejen kanabisem ale dalšími drogami dodávanými na Západ Čínou a dalšími nepřáteli?

      Vymazat
    2. 1) až na to možná souhlasím, výzkum moc nepokročil, ale prokazatelně lze infikovat krávu izolovaným proteinem
      2) psychické poruchy spouští i jiné podněty, nejlépe kokain a zamilovanost
      3) pro mě to souvisí se škodami: Alkohol způsobuje značné zdravotní komplikace v nízkopřijmových skupinách, s tím je spojené další zanedbávání zdraví, sociální patologie a kriminalita; kouření vyčíslitelně zvyšuje riziko rakoviny; kanabinoidy inhalované vaporizací taková zdravotní rizika nenesou. Vámi odkazovaný článek o krácení života více informací postrádá, než přináší.
      4) problém je, jak by se do těla ty antioxidanty dostaly jinak než stravou. Nejznámějším antioxidantem je vitamín C, který stejně jako mnohé další rostlinné antioxidanty neumí lidské tělo syntetizovat, protože naši dávní předci jich z ovocné stravy měli nadbytek a příslušné geny ztratili. Potřebujeme je, máme je ze stravy, a protože se nestravujeme jako opičáci, máme jich obvykle nedostatek.

      Víte, že většina násilné trestné činnosti neorganizovaného charakteru je páchána pod vlivem alkoholu? Korelace blížící se kauzalitě mezi konzumací alkoholu a spácháním násilného trestného činu je zjevná viz "panák na kuráž". Oproti tomu korelace mezi pácháním násilí a konzumací konopí je malá, protože nesnižuje významně sebeovládání a nezvyšuje agresivitu. Když někdo vraždí a kouří konopí, "určitě je to tim". Asi by stálo za to zjistit, jestli taky nechlastal, nebral perník a nepocházel z neutěšených poměrů, neměl dluhy, nerozváděl/nerozcházel se atd.
      Nevím, jak to vypadá v Izraeli, v ČR je valná většina tvrdých drog izolována z legálně dovezených nebo zde vyrobených farmak (buprenorfin, fentanyl) nebo se z nich podomácku dále syntetizuje (pervitin). Tato farmaka vyrábějí západní farmaceutické společnosti ne Čína.

      Vymazat
  2. Ps: je absurdní nesmysl spojovat konopný boom v Americe s levičáctvím a konzumaci konopí obecně s jakoukoli ideologií. Mladí tíhnou k levici z podstaty svého mládí a stejně tak tíhnou k novinkám. Je to jen souhra okolností a starý symbol z šedesátek. Konopný boom v Americe je především obrovský byznys - tedy produkt průmyslu a kapitalismu. Já se např. počítám mezi jednoznačné pravičáky, jsem absolutní zastánce volného trhu. Zároveň pracuji většinu života na psychiatrii především v léčbě závislostí a mám statisticky ověřeno, že zneužívání konopí je z psychiatrického hlediska marginální problém ve srovnání s alkoholem. Na odděleních léčby závislostí s kapacitou okolo 50 osob se s konopím obvykle neléčí nikdo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K drogám inklinují spíš lidé z levicového prostředí co nenašli vyšší cíl, a drogy na Západě jsou podporovány komunisty v Číně (=spojení s levicí).
      Vaše zkušenosti z psychiatrické praxe jsou zajímavé a cenné. Chápu že u problémů s těžkou závislostí nebo závislostí na těžkých drogách se počáteční užívání kanabisu již ztratilo ze zřetele; stejně se k vám nedostane blázen, který náhle bez důvodů zabije celou rodinu, a o jeho užívání kanabisu se ani neví (jako se stalo v roce 2013 v Brně).

      Vymazat
    2. Spíš bych řekl že k levným drogám inklinují levičáci, stejně tak jako v lordově vinotéce nenajdete Sklepmistra. Např. kokain v ČR není moc levicová záležitost, v americe už je to asi jinak.
      Souvislost mezi konzumací konopí a tvrdých drog se naopak zkoumá pořád a ne a ne ji najít.

      Vymazat
    3. Sám píšete, že:
      “tráva může dlouhodobě vyvolávat pocit spokojenosti a štěstí a zlepšovat vztah k sobě… stačí se starat o sebe, pěstovat trávu a semtam si zapálit…”
      Takže nikdo již nebude ochoten za svoji zemi a za svoji civilizaci bojovat.
      Takže čínská komunistická strana oprávněně považuje podporu drog za důležitou součást svého boje proti Západu:
      https://edition.cnn.com/2023/03/30/americas/fentanyl-us-china-mexico-precursor-intl/index.html

      Vymazat
    4. Konopí není tak silné, ochota bránit se je u jeho konzumentů pořád vysoká. Oni jen nechtějí útočit, jen nechtějí do Vietnamu, Iráku, Afghánistánu. S obranou Ukrajiny naopak mají problém úplně jiní lidé alespoň v ČR. Ale hlavně: Vy chcete zakazovat někomu být šťastný proto, aby nepřestal bojovat za Vaše zájmy. Nezobte se na mě, ale to je zcela amorální. Až to bude zájem konzumentů konopí, tak bojovat budou, to se nebojte. Já vím, že máte v Izaeli povinnou vojenskou službu a konzumenti konopí se jí jako všude na světě snaží vyhýbat, jenže ona je všude na světě krom vás již obsolentní, ani rusákovi ti záložáci moc nepomohli. Do profesionální armády takoví nenastupují.

      Vymazat
  3. Kanabis škodí:
    https://www.foxnews.com/opinion/this-is-americas-surprising-youth-drug-crisis

    OdpovědětVymazat
  4. Článek lže, zamlžuje a překrucuje. Je plný poloinformací a velikých čísel o kterých vůbec není jasné, co znamenají. Ale zejména z toho článku vůbec nevyplývá (i kdybych mu věřil), že konopí zkracuje život o dvacet let, jak jste tvrdil. Jediné, co konopí skutečně neoddiskutovatelně způsobuje je, že latentní psychické choroby se projeví dříve a v užším časovém intervalu. Rozdíl je max několik roků, schizofrenie sama i bez toxické iniciace startuje nejčastěji okolo 23 let věku. Celkový počet osob, které budou mít v životě relevantní psychické obtíže, se tím ale nijak nezvýší, dispozice je vrozená a potencovaná výchovou převážně do 6 let věku.

    OdpovědětVymazat