16. 5. 2017

Berkeley v Kalifornii – město, kde politicko-korektní a zelený zítřek se žije již dnes

Tři týdny jsme mohli žít ve městě, kde se sny liberálně zelených blouznivců stávají skutečností. Navštívili jsme dceru, která je na postdoktorském pobytu na Universitě v Berkeley. Vybírali jsme naše tři vnuky ze školy a školky a měli možnost poznat každodenní život města. Jde o poklidné město na úpatí kopců, na nichž jsou nádherné lesy a z nichž je vidět Pacifik a silueta San Franciska  s  jeho mosty. Krásné je  Lawrencovo středisko  vědy pro  děti  (Lawrence  Hall of  Science);  mimo jiné zde jsou
prolézačky pro děti ve formě velryby v životní velikosti či molekuly DNA v nadživotní velikosti (na přiložené fotce je vidět můj vnuk Dan v molekule DNA, čili DNA AND DAN). 


Od střediska je jedním směrem vidět celé město i s universitou jako na dlani, a druhým směrem pak kopec s Lawrencovou národní laboratoří (Lawrence National Laboratory), též spadající pod Universitu v Berkeley. V tomto místě nemůže chemik zůstat lhostejným, protože z této laboratoře pochází kolem deseti nových prvků v Mendělejevově tabulce, včetně Americia, Kalifornia, Berkelia, Lawrencia a Seaborgia (dva poslední pojmenované po dvou významných vědcích zde kdysi působících). Ale mnoho rodáků z Berkeley o nových prvcích nemají ponětí a spíše se pochlubí tím, že zde v šedesátých letech začalo a odtud se rozšířilo hnutí hippies a „boj proti systému“.  Každý též ví, že na hlavní třídě Shuttuck Avenue lze nalézt nejslavnější pizzerii ve Spojených státech, Cheese Board Pizza, která je v kolektivním vlastnictví pracovníků. O Pizzu je takový zájem, že jsme museli čekat v dlouhé frontě; alespoň jsem si připomněli socialismus a stihli si též přečíst různé nápisy na obchodě, včetně: „Zde jsou muslimové vítáni“. Pizza byla vynikající, navzdory nápisu a údajnému kolektivnímu vlastnictví. Na Shuttuck Avenue je i slavná restaurace „Chez Panisse“ založená Alicí Watersovou, bojovnicí proti politickému útlaku, za ekologickou harmonii a za organické potraviny, nositelkou národní medaile (National Humanities Medal) za holistický přístup k jídlu a zdraví z roku 2014. Místní znalci vědí, že v Chez Panisse se dělají nejlepší bifteky, ale ty nejsou na jídelním lístku zdravých jídel; moje dcera zašeptala něco číšníkovi, ten se zatvářil spiklenecky a po delší době pokradmu přinesl bifteky. Drogy se zde ovšem dají sehnat bez takovýchto tajností. Jednoznačně lze pochválit místní kalifornské pivo, které je k dispozici v mnoha druzích a na výborné úrovni, často se odvolávající na Česko (viz snímek). Stejně tak kvalitní jsou nesčetná kalifornská vína.


Kalifornie je nejlidnatější stát v USA a také nejprogresivnější v prosazování zelených technologií, ve vítání přistěhovalců i v boji za svobodu, zvláště při užívání drog. Kalifornie je též nejvstřícnější k bezdomovcům. Na každém rohu je vidět nápisy jako „Na černém životě záleží“, nebo „Vítáme transgendery“, atpod. (viz snímek). 


Příznivé klima, politicky i meteorologicky, láká do Kalifornie bezdomovce i různé menšiny. Pověstná je čtvrť gayů Castro v San Francisku, plná restaurací a vyzdobená mnohobarevnými prapory na každém kroku. Méně malební jsou zfetovaní bezdomovci. V Berkeley představují asi 1% obyvatel (asi 1000 bezdomovců na 100 000 obyvatel) a k ránu leží ve vchodech do všech obchodů na hlavních třídách. Po ránu jsou vidět, jak si připravují různé látky na vstřikování či vdechování, někdy i ve skupinách.

V Kalifornii volilo Trumpa 31,6% lidí, v berkeleyském okrese Alameda 14,9% a ve městě Berkeley samém jen 3,2%. Berkeley je úplným středem politické korektnosti. Městská správa v Berkeley vyhlásila například ještě přísnější pravidla na třídění odpadu než celá Kalifornie. Jsou alespoň čtyři druhy smetí, a jejich přesná definice mně nebyla jasná, i když jsem chemik. Při chybném umístění smetí do popelnic mohou popeláři odmítnout smetí odvést, takže není jasné co s ním. Popelnice na organický odpad se každým rokem zmenšuje, aby lidé byli motivováni méně vyhazovat, takže například na dětské jednorázové plenky nebude v popelnicích za pár let místo, a lidé budou muset znovu používat látkové a prát je – jestliže si nezvolí jinou městskou správu. Město bojuje proti globalizaci, takže často například nelze sehnat Kolu; proti podobným nápojům existuje daň ze sody. Město má též svůj den oslav bisexuality. Pokrokovost je ve městě tradicí, Wikipedie ukazuje snímek studentské demonstrace z roku 1940 proti americké angažovanosti ve světové válce. Město je ale opravdu mírumilovné, maximální rychlost je 25 mil za hodinu; na každé křižovatce platí stop pro všechny a vozidla opouštějí křižovatku spořádaně v pořadí, ve kterém přijela. Na chodnících se i cizí lidé zdraví, obzvláště když je menší provoz, a neustále si dávají přednost, i když to není třeba. Společnost je etnicky zcela pestrá. Jako v celé Kalifornii, v Berkeley pracuje mnoho Mexičanů a žije zde mnoho Číňanů. Ve školce mých vnuků pracují Mexičanky a Číňanky a ředitelkou je černoška; děti mají ještě pestřejší složení. Často jsou vidět smíšené páry, ale lidé bohužel chovají spíše psy než děti. Na snímku je pro ilustraci mexická pečovatelka tlačící multikulturní kočárek.


Zaměstnaní Mexičané nemusí znamenat problém, ale miliony lidí nemající žádný vztah k USA, často spojených se zločinem a drogami a volících Demokratickou stranu, pro USA nebezpeční jsou. Jen pár dnů po tom, kdy jsme jeli místním meziměstským částečně podzemním vlakem, zvaným Bart, přepadla v Oaklandu, který s Berkeley sousedí, skupina 60 mladistvých zločinců cestující Bartu, mnoho jich okradla a část zranila, po čemž se beze stopy ztratili. Během jízdy Uberem mně Mexický řidič v přátelské konverzaci sdělil, že někteří jeho příbuzní byli již pětkrát deportováni do Mexika a vždy se vrátili, a vyjádřil naději, že Trumpovy bláznivé plány nikam nepovedou. Přikyvoval jsem, abych přátelskou atmosféru nenarušil, i když se s Trumpovými obavami ohledně ilegálů ztotožňuji. Pilní a úspěšní Číňané mohou být přínosem, ale v budoucnu možná i problémem. Na universitě jich je stejně jako bělochů – jedna čtvrtina. Část se vrací do Číny a část zůstává, a některým platí studia čínská komunistická vláda; dobře vyškolení studenti mohou být pro Čínu přínosem ať se vrátí či nikoli. 

Moje dcera pracuje na universitě v biologické laboratoři, blízko pracoviště proslavené Jennifer Doudnové, která čeká na Nobelovu cenu za techniku CRISPR/Cas9 umožňující editovat genom. Prostředí je silně kompetitivní, pracuje se i v sobotu a někdy v neděli, i když se často najde přestávka na drink (pivo a jiné nápoje). Na kampusu je několik parkovacích míst rezervováno nositelům Nobelovy ceny. 


Většina pracovníků na universitě je z Asie (včetně mojí izraelské dcery). Rodilí Američané, kterých je menšina, jsou fanaticky, a podle mého názoru sebevražedně, politicky korektní. Na začátku svého pobytu byla dcera o drinkové přestávce kolegou varována, aby politické názory raději nevyjadřovala. Po vyhlášení Trumpova volebního vítězství rozesílalo vedení university a fakult všem pracovníkům a studentům soustrastná sdělení, z nichž jedno například začínalo takto (přeloženo pod čarou):
“Dear Cal Students, Staff, and Faculty,
We know that the results of yesterday's election have sparked fear and concern among many in our community; in particular our immigrant and undocumented communities, Muslim, African American, Chicanx/Latinx, LGBTQ+, Asian and Pacific Islander communities, survivors of sexual assault, people with disabilities, women, and many others. We are reaching out to you with a message of support. UC Berkeley leadership remains steadfast in our values and committed to the safety and well-being of all of our students, faculty, and staff. We condemn bigotry and hatred in all forms, and hold steadfast in our commitment to equity, access, and a campus that is safe, inclusive, and welcoming to all...” *
Po volbách došlo v Berkeley k ničení výloh a bankomatů, policie příhlížela a nikoho nezadržela. Ačkoliv universita nabízela psychologickou pomoc všem, včetně lesbiček, muslimů, invalidů, žen, atpod., aby se mohli vyrovnat s hrůznými výsledky demokratických voleb, levicové násilí v ulicích neodsoudila.

Kalifornie by mohla být Eldorádem (viz snímek dole z Yosemitského parku, kam jsme zajeli) a Berkeley by mohlo být jeho středem, kdyby Kaliforňané vyměnili svůj zelený fanatismus a politickou korektnost za touhu po pravdě a idealismus filosofa George Berkeleyho, po němž se město jmenuje.  


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*Drazí kalifornští studenti a pracovníci,
Víme, že výsledky včerejších voleb vzbudily strach a obavy u mnohých v naší společnosti, zvlášť u imigrantů, nepodchycených komunit, muslimů, afrických Američanů, Hispánců/Latinoameričanů, LGBT+, komunit z Asie a pacifických ostrovů, těch co překonali sexuální agresi, lidí s handicapem, žen a mnoha dalších. V našem poselství vám nabízíme podporu. Vedení berkeleyské university stojí pevně za svými hodnotami a zůstává oddáno bezpečí a zájmům našich studentů, fakulty a pracovníků. Odsuzujeme bigotnost a nenávist ve všech formách a zůstáváme pevně oddáni rovnosti, otevřenosti a kampusu, který je bezpečný, inkluzivní a vítající všechny…