21. 10. 2021

Naše šikovná holka Angela Merkel – nebýt těch našich šikovných holek a kluků, mohl pokrok být pomalejší a my šťastnější

Od roku 2005 již čtyřikrát zvolena za německou kancléřku, Angela Merkel byla zmiňována jako vůdce Evropy a jako nejvlivnější žena současného světa. Její politická kariéra sice byla zářivá, ale výsledky, kterých dosáhla, byly například na rozdíl od Margarety Thatcherové skromnější. A ve směru, kterým Německo a Evropu vedla, se nalézá propast.

Angela byla vždy snaživá. Za komunismu vzorná komsomolka, s nadšením studovala marxismus i ruštinu a do Ruska jezdila na mládežnickou výměnu. Během práce v akademii byla vysokou funkcionářkou komunistické mládeže, a dokonce zastávala funkci tajemníka pro agitaci a propagandu. To vše jí umožnilo jezdit na Západ – věc pro normální občany zcela vyloučená. Když své komsomolské nadšení později popírala, její bývalý kolega Gunther Krause (pozdější německý ministr) ji veřejně usvědčil ze lži (zde).

O činnosti jejího otce za války a po ní se mnoho neví, jen to že byl členem Hitlerovy mládeže, sloužil jako velitel v nacistické armádě a po válce se stal luteránským pastorem. V roce 1954 z nejasných důvodů emigroval ze Západního do Východního Německa – přestože většina lidí se snažila s nasazením života emigrovat opačným směrem. Angela tvrdí, že ona sama odmítla nabídky Stasi (východoněmecká obdoba české StB) ke spolupráci stejně jako její otec, ale u jejího otce tomu věřit opravdu nelze.

Berlínskou zeď sice Angela bourat nepomáhala, ale hned po jejím pádu vstoupila do pravicové strany a začala pracovat pro novou východoněmeckou vládu vedenou Lotharem de Maizièrem, později usvědčeným agentem Stasi; Maizière pomohl Angele v dalším postupu. Rychle se pak vstřebala i do celoněmecké politiky, využivše poptávky v politice po ženách a po lidech z východní části Německa. Je paradoxní, že když později jednala Merkel s Putinem, mohla s ním mluvit ruštinou, kterou se naučila jako komsomolka, a on s ní zase němčinou, kterou se naučil jako agent KGB.

Jako kancléřka zaujímala často pragmatické, prokapitalistické a proamerické postoje, jak se slušelo na stranu, v níž se uhnízdila, i když tyto postoje byly tlumeny jejími sociálně demokratickými partnery, s nimiž třikrát vytvořila koaliční vládu. Ekonomice se pod jejím vedením nevedlo špatně, nezaměstnanost klesala. V době vypjatého boje za záchranu klimatu však Angela plavala s proudem, tak jako po celý svůj život, a opět s ještě větším nadšením než ostatní.

Již jako ministryně pro životní prostředí začala Angela podporovat boj proti změně klimatu. V roce 1995 předsedala klimatické konferenci OSN v Berlíně a prý se rozplakala, když jednání o omezení emisí nepokračovalo podle očekávaného tempa. Později vedla vyjednávání vedoucí ke Kjótskému protokolu. Pod jejím vedením byl přijat zákon vyřazující uhlí z německé energetiky do roku 2038.

Jako fyzička měla pozitivní vztah k jaderné energii, ale v Německu mělo tradice protinukleární hnutí ještě z doby Západního Německa, kdy bylo řízeno z komunistické východní Evropy. I v tomto případě šla nakonec Angela s násilnickým proudem. V roce 2011 Merkelová rozhodla zavřít všechny jaderné elektrárny do roku 2022, poukazujíc na japonskou jadernou nehodu způsobenou tsunami. Jaderná energie pokrývající v roce 2010 přes 22% německé spotřeby tak klesne na nulu.

Chybějící energii má nahradit ruský zemní plyn z projektů Nord Stream 1 a 2. Angela nadšeně podporovala projekt Nord Stream 2. Přes americká a polská varování byl projekt prosazen a konstrukce plynovodu přivádějícího ruský plyn do Německa byla před několika dny dokončena. Povede k závislosti Německa a Evropy na Putinovském Rusku. Je charakteristické, že v předsednictvu firmy Nord Stream AG provozující Nord Stream 1 je bývalý sociálně demokratický kancléř Gerhard Schröder a jejím výkonným ředitelem je bývalý důstojník Stasi Mathias Warnig. Nord Stream 1 je zčásti a Nord Stream 2 zcela vlastněn ruskou státní společností Gazprom, která je pod kontrolou Putina. 

Nejmodernější uhelné elektrárny s nulovými škodlivými emisemi a zcela bezemisní jaderné elektrárny mají být nahrazeny exotickými a škodlivými zdroji, jako jsou větrné elektrárny, které ničí životní prostředí, jejichž obří vrtule nejsou recyklovatelné, a hlavně jejichž výkon je zcela neregulovatelný. Pomáhat zeleným zdrojům, včetně větrníků, slunečních panelů, dřevěných odřezků a směsek obsahujících líh nebo palmový olej, bude zemní plyn, jehož hořením sice vzniká onen démonizovaný oxid uhličitý, ale oxid uhličitý z Putinova Ruska.

Další ránu Německu i Evropě dala Angela, když v roce 2015 zrušila evropské pravidlo o přijímání uprchlíků v zemi jejich prvního příjezdu a zcela svévolně rozhodla o přijetí mnoha dalších uprchlíků v Německu. Začala hájit nekontrolované přijímání všech zájemců o azyl v Evropě, odvolávajíc se na dojemné fotky utonulých migrantů a iracionálně tvrdíc, že „takové ošklivé obrázky si nemůžeme dovolit“. Celkem do Německa proniklo za Merkelové asi dva milióny migrantů, šíříce zločin a teror, zpočátku vítáni proimigračními aktivisty.  

Angela Merkel určitě udělala pro Německo mnoho užitečného, stejně jako mnozí z německých vůdců před ní, ale to určitě nevykompenzuje, stejně jako u některých z jejích předchůdců, strašlivé škody způsobené nejen Německu ale celé Evropě a světu. Ona byla hybnou silou v ničení německé energetiky, v podlamování důvěry v jadernou energii, v zavádění ničivých zelených technik, v likvidaci moderních uhelných elektráren, v likvidaci benzínových aut, ve zvýšení závislosti na Putinově Rusku, a také v puštění miliónů islamistických migrantů do Evropy.

Nedávný nadpis v Lidovkách „Angela byla šikovná holka, vždycky jsme ji brali jako naši“ mě pobavil. Citovali kvantového chemika Zdeňka Havlase, který v roce 1982 pomáhal mladé vědkyni Angele při jejím pobytu v Praze (zde). Zdeněk Havlas byl totiž můj spolužák na univerzitě, kde jako první ze všech spolužáků vstoupil v roce 1973 do Komunistické strany. Proto byl jmenován naším velitelem na vojenské přípravě, která byla za komunismu součástí studia na vysoké škole. Zdeněk bral vše vážně, stejně jako Angela, a křičel na nás během cvičení: „Stůjte v pozoru, když s vámi mluvím“. Smáli jsem se mu a přezdívali mu pro jeho snaživost podle podobné postavy ze Švejka „kadet Biegler“.

Zdeněk mohl díky své politické snaživosti jako jeden z mála cestovat i za komunismu na Západ. Udělal ze všech největší kariéru. Stal se ředitelem výzkumného ústavu, a dodnes se podepisuje jako vicepresident České akademie věd. Do Wikipedie si však členství v KSČ nezapsal. Zdeněk byl šikovný kluk, a Angelu bral „jako naši“ protože byla šikovná holka. Svět je bohužel plný takových šikovných kluků a holek, co plavou s proudem daleko odhodlaněji než všichni ostatní kolem nich. A když se bojuje o lepší svět, tak jsou ti kluci a holky ze všech v tom proudu nejfanatičtější. Nebýt těch našich kluků a holek, mohl by pokrok být pomalejší a my šťastnější.

Žádné komentáře:

Okomentovat